Poznaj gminę Polkowice od kuchni!

Przez żołądek do serca, jak mówi popularne przysłowie, dlatego w nowym projekcie „Kulturalni od kuchni. Szczypta smaku w trudnych czasach, czyli razem ale osobno” zapraszamy do poznania gminy Polkowice, Serca Zagłębia Miedziowego, od bardziej kulinarnej strony.

Co tydzień będziemy udawać się w podróż po mniej lub bardziej znanych miejscach Polkowic i okolicznych miejscowości. A podróż to będzie niezrównana, bo towarzyszyć nam będą lokalni restauratorzy, kucharze oraz członkinie okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich, którzy historię okraszą dodatkowo pysznymi przepisami.

Głównym celem projektu, obok edukacji, jest wsparcie lokalnych przedsiębiorców, którzy utracili znaczną część dochodów w związku z panującą obecnie pandemią. Mieszkańcom z kolei chcemy pokazać, że nawet w tych trudnych chwilach, gdy bliskie spotkania nie są do końca możliwe, możemy wspólnie odkrywać kulinarne historie.

 

Odc. 1 – Z wizytą w Moskorzynie

W pierwszym odcinku odwiedziliśmy Moskorzyn – tematyczną wioskę młynów i chleba. Przedstawicielki lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich zdradziły nam przepis na przepyszny chleb robiony na zakwasie oraz opowiedziały odrobinę o historii wsi. Koniecznie musicie wypróbować go w swojej kuchni!

 

Odc. 2 – żeberka po polkowicku

W drugim odcinku „Kulturalnych od kuchni” odwiedziliśmy Bistro Retro Station, gdzie Łukasz Majcher pokazał nam jak zrobić żeberka po polkowicku – specjał, który podawano w latach 20-tych XX w. w znanym w okolicy hotelu „Pod Trzema Murzynami”.

Bistro Retro Station działa w Polkowicach od września 2019 roku. W menu znajduje się głównie tradycyjna kuchnia polska, w której znajdują się również elementy lokalnej tradycji kulinarnej. Nawiązanie do lokalnej historii i tradycji ma dla właścicieli lokalu ogromne znaczenie, gdyż ich lokal znajduje się zaraz obok wiatraka – charakterystycznego zabytku miasta, który niedługo zostanie otwarty dla zwiedzających po gruntownej renowacji.

Rekonstrukcję przepisu oraz opis historyczny opracował dr Grzegorz Sobel, specjalista w zakresie gastronomii historycznej, doktor historii i bibliotekarz Uniwersytetu Wrocławskiego, publicysta i pisarz.

 

Odc. 3 – #bezowekrólowe

W kolejnym odcinku „Kulturalni od kuchni” zawitaliśmy do Klubokawiarni Magiel, która powstała w 2012 roku, szybko stając się popularnym miejscem spotkań oraz ostoją dla miłośników dobrej kawy i pysznych słodkości!

Wśród nich od lat niekwestionowaną gwiazdą jest, legendarna już, beza. Jakie są jej sekrety? Dlaczego zawsze wychodzi taka pyszna? Pani Dorota Kita, właścicielka Magla, z pewnością zaskoczy Was niejedną bezową ciekawostką. Już nigdy nie skorzystacie z innych przepisów, gwarantujemy to!

 

Bonus – krem i sos tropikalny, nie tylko do bezy!

Oglądaliście nasz odcinek z bezą? Nie możecie zatem przegapić tego dodatku, w którym dowiecie się jak zrobić krem oraz sos tropikalny. 

 

Odc. 4 – szczawiowa, kaczka i szagówki!

Gdy wielkopolska zawita do Polkowic, powstają wspaniałe dania! Przekonaliśmy się o tym w pracowni Eweliny Stanek, finalistki jednej z edycji programu MasterChef, która prowadzi w naszej gminie warsztaty kulinarne dla dzieci oraz dla dorosłych. Jej gotowania mogliście spróbować w zeszłym roku z okazji Dnia Matki oraz podczas Dni Polkowic, gdzie wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami przygotowała przepis i przyrządziła polkowicką zupę.

Nas tym razem uraczyła i urzekła wyborną zupą szczawiową oraz kaczką w sosie pomarańczowym z szagówkami, znanymi też szerzej jako kopytka 😉 Koniecznie musicie zachować ten przepis na wyjątkowe okazje – gwarantujemy, że taką kaczką zaimponujecie rodzinie i znajomym!

 

Odcinek 5 – pizza prosto z pieca

Wakacyjne klimaty nieodłącznie kojarzą nam się z wojażami, dlatego w kolejnym odcinku wstąpiliśmy do pizzerii Portofino, gdzie właściciel lokalu, Mirosław Siemaszko, pokazał nam jak wypiec najlepszą w gminie Polkowice pizzę z pieca chlebowego. Byliśmy zachwyceni – poczuliśmy włoski klimat, choć sama pizza powstała dzięki klientom z Jędrzychowa – stąd też jej nazwa.

Łącząc przyjemne z pożytecznym, sporo dowiedzieliśmy się również o samym działaniu pieca chlebowego oraz techniki wypieku pizzy. Jeżeli Was również interesują te tematy, koniecznie obejrzyjcie nasz filmik albo sami wpadnijcie do Portofino i zapytajcie Pana Mirosława 😉

 

Odcinek 6 – pierogowy raj

Po dłuższym pobycie w mieście zatęskniliśmy za łąkami, lasami i łanami zboża, więc spakowaliśmy manatki do samochodu i ruszyliśmy do Kaźmierzowa. Pogoda dopisywała nam w najlepsze, podobnie jak apetyt na pierogi, które zgodziły się dla nas przygotować Panie z lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich. Udało nam się zrobić aż 4 przepyszne farsze. I nici z diety…

Koło Gospodyń Wiejskich powstało w Kaźmierzowie z inicjatywny pani sołtys w maju 2019 roku. Jego członkowie przyrządzają nie tylko pyszne pierogi, które znikają równie szybko, co się pojawiają, ale również szyją, biorą udział w akcjach charytatywnych oraz organizują warsztaty rękodzielnicze. Ich wyroby znane są w całej Gminie, dlatego ich stoiska cieszą się zawsze największym powodzeniem.

Koniecznie spróbujcie zrobić wszystkie farsze w domowym zaciszu. My spałaszowaliśmy je w mgnieniu oka!

 

Odcinek 7 – mistrzowski crème brûlée

W 3. odcinku naszego cyklu Pani Dorota Kita, właścicielka Klubokawiarni Magiel, zdradziła, że pozostałe żółtka możemy wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich był pyszny deser – pamiętacie jaki? Oczywiście, że wspaniały crème brûlée!

Tajniki tego, jak się okazuje, mało skomplikowanego przepisu zgodził się przedstawić „Kulturalnym od kuchni” Kacper Małagowski, uczestnik 5. edycji programu Masterchef Junior. Opowiedział nam trochę o wrażeniach z programu, swojej pasji oraz tajnikach francuskiego deseru.

 

Odcinek 8 – jak wędzona, to tylko kiełbasa!

W okolicy Uniwersytetu im. Jana Wyżykowskiego w Polkowicach znajdziecie lokal, który cieszy się wśród mieszkańców ogromną renomą. Mowa oczywiście o Restauracji Uniwersytecka, do której zaprosił nas jej szef kuchni – Krzysztof Rewaj. Jakie zadanie nam przygotował? Zrobienie pysznej, wędzonej kiełbasy! Głodni nowej wiedzy (i kiełbasy również) wdzialiśmy kitle i zabraliśmy się do pracy.

Okazało się, że przepis jest dość prosty w przygotowaniu, choć trochę czasochłonny. Warto jednak poświęcić czas, by nie tylko ją przygotować, ale również uwędzić. Koniecznie obejrzyjcie odcinek, by dowiedzieć się więcej nie tylko o kiełbasach, ale także samym procesie wędzenia i tego w jakich warunkach powinien przebiegać. Jeżeli z jakiegoś powodu sami nie możecie spróbować swoich sił w tej sztuce, polecamy wyroby Restauracji Uniwersytecka 😉

 

Odcinek 9 – makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami

Mówią, że nie da się cofnąć w czasie – ostatnio udało nam się udowodnić, że to nieprawda. Po przekroczeniu progu Szkoły Podstawowej nr 4 w Polkowicach od razu poczuliśmy się jak świeżo upieczeni uczniowie! Szef kuchni, Jarosław Werner, zaprosił nas do kuchni, gdzie w ciągu roku szkolnego przygotowuje codziennie obiad dla 200 dzieci. Byliśmy pod ogromnym wrażeniem, tym bardziej, że dotąd nie mieliśmy okazji, by poznać szkolną stołówkę od kuchni.

Choć znajdowaliśmy się w szkole, Pan Jarosław pokazał nam danie, które bardziej pasuje do wykwintnej restauracji. Makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami zrobił furorę wśród naszej ekipy. Jesteśmy pewni, że zawojuje również Waszą kuchnię!

 

Odcinek 10 – po drugiej stronie baru

Uwielbiamy jeść – to już wiecie doskonale. Ale czy wiedzieliście, że jesteśmy również ogromnymi fanami drinków bezalkoholowych? Kochamy ich smaki, zarówno te klasyczne, jak i nieco bardziej zaskakujące, oraz żywe i bogate kolory! Przypominają swoim wyglądem małe dzieła sztuki – żaden miłośnik kultury się im nie oprze.

Dlatego do naszego 10. odcinka zaprosiliśmy Marka Gawrona, który jest właścicielem i barmanem mobilnym w Bar Maga. Byliśmy pod wrażeniem jego wiedzy i technicznych umiejętności, które prezentuje podczas różnorakich uroczystości. Wy też możecie zaprosić go do siebie na wesele lub urodziny, chociaż członkowie naszej ekipy stwierdzili jednogłośnie, że zatrzymalibyśmy go na stałe.

Marek przygotował z nami kilka drinków, które były nieziemsko pyszne. Koniecznie sprawdźcie w domu podane przepisy i dajcie znać w komentarzach czy Wam też smakowały 🙂

 

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt tworzony jest przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.

Wielkość liter
Kolory